Statement verlenging onderwijssluiting

Afgelopen maandag heeft het demissionair kabinet aangekondigd dat het basis- en voortgezet onderwijs aanstaande maandag weer open mogen, waar het hoger onderwijs nog langer gesloten blijft. We hebben er natuurlijk veel begrip voor dat het belang van het openen van deze vormen van onderwijs heel groot is. We vinden het wél jammer dat er wederom onderscheid wordt gemaakt binnen de onderwijssector. Waar er vóór deze lockdown aantoonbaar veel besmettingen waren in het basisonderwijs, was hiervan weinig zichtbaar binnen het hoger onderwijs. Wél waren de mentale gevolgen van een lockdown voor studenten onderzocht én aangetoond. We zijn het spoor naar de logica achter deze volgorde in versoepelingen dan ook bijster en we zijn zeer teleurgesteld in het feit dat studenten, ondanks noodkreten vanuit talloze organisaties, nog steeds achteraan in de rij staan.

Uit huidige adviezen van het OMT blijkt dat deze lockdown, naar alle waarschijnlijkheid, nog zal duren tot eind januari. Het Trimbos-instituut geeft aan dat de meeste mensen die last hebben van depressieve klachten, deze het meest ervaren in de winter. Deze periode, die door veel studenten als de kater van december wordt ervaren, is dus van cruciaal belang voor de mentale gesteldheid van studenten.

Helaas blijkt uit eerdere ervaringen dat de oproepen vanuit studentenbelangen organisaties aan de landelijke politiek op weinig reactie kunnen rekenen. Natuurlijk kijken we naar wat we als studentenbelangen organisaties wél kunnen doen. Samen met de Hanzehogeschool Groningen kijken we naar hoe we studenten nóg beter kunnen begeleiden en ondersteunen. Ook kijken we naar meer preventieve oplossingen voor de vele problemen die nu spelen onder studenten. Om de mentale problemen die studenten ervaren in cijfers vast te kunnen leggen, willen jullie graag doorverwijzen naar het meldpunt over studentenwelzijn, die we samen met verschillende studentorganisaties in Groningen hebben opgezet. Dit meldpunt is te vinden via de volgende link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxNjI7hhARP5pFzZULCLsMB0FAqRkxt_UDCcF_9kk2KcZ-Gw/viewform.

We hopen jullie allemaal snel weer op de campus te zien!

Namens de fractie,

Ramon Tilstra

Fractievoorzitter Lijst STERK

Vergelijkbare berichten