Lijst STERK blij verrast met nieuws over mogelijke terugkeer basisbeurs

‘‘Lijst STERK blij verrast met nieuws over mogelijke terugkeer basisbeurs’’

door Linda Kies en Tony Hamming 

Afgelopen dinsdag werd duidelijk dat de Partij van de Arbeid in de voetsporen van GroenLinks treedt door de handen van het leenstelsel af te trekken. Hiermee is een meerderheid van het huidige kabinet vóór het herinvoeren van een vorm van de basisbeurs. Bij Lijst STERK is er met bescheiden enthousiasme gereageerd op het bericht, welk meer vragen dan antwoorden oproept. Want wat betekent dit voor de studenten die de afgelopen jaren duizenden euro’s hebben geleend en op weg zijn een flinke studieschuld op te bouwen? Worden deze studenten gecompenseerd of vallen ze tussen wal en schip? Hoe heeft dit effect op de kwaliteitsafspraken waar de landelijke onderwijsinstellingen zich ijverig op gestort hebben?   

De hedendaagse student gaat een onzekere tijd tegemoet. Kamernood, prestatiedruk en studiekeuzestress worden aangevuld met een flinke dosis financiële onzekerheid. Studenten maken zich in toenemende mate terecht druk over de toekomst, aangezien de schulden hen gaan belemmeren in het kopen van een huis en de mogelijkheid om te sparen, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Het leenstelsel maakt van studenten al vroeg schuldenaren, en dat voelen zij niet enkel in de portemonnee, maar ook op emotioneel gebied. Er zijn zorgelijke problemen op het gebied van leenangst en de toename van stress. Het geld dat is vrijgekomen met het invoeren van het leenstelsel hier tegenaan smijten in de vorm van kwaliteitsafspraken just won’t cut it. Het leenstelsel is nooit een duurzaam concept geweest, waardoor een mogelijke rentree van de basisbeurs ons als muziek in de oren klinkt.

We willen niet te vroeg juichen, want zoals we eerder al zeiden, roept dit meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Wanneer kunnen we een herinvoering van de basisbeurs verwachten en welke vorm gaat dit aannemen? Het originele concept zal hoogstwaarschijnlijk geen herintrede meer maken, dus wachten we vol smart op de geëvolueerde versie. Worden de studenten die momenteel wel in het leenstelsel vallen gecompenseerd, of hebben zij simpelweg pech? Worden de toekomstige investeringen in het onderwijs nog doorgevoerd, en met welk geld? Kunnen de kwaliteitsafspraken van de landelijke onderwijsinstellingen nog doorvoering vinden, of zal al het fervente werk en voorzichtige plannen voor niks blijken? Moeten we nog doorgaan?

We zien graag dat er meer duidelijkheid komt over deze kwestie en roepen de student op om zich vooral uit te spreken, zodat de urgentie niet verloren gaat. Hopelijk zet de Kamer deze positieve trend door en komt het met meer oplossingen voor de hedendaagse studenten problematiek.

Vergelijkbare berichten