Studeren anno 2020: lekker bingewatchen!

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Nieuws
 • Bericht reacties:0 Reacties

Tony Hamming & Livien Abeling, 29 oktober 2020

Zeg eens eerlijk, hoeveel abonnementen voor streamingdiensten heb jij momenteel? Je bent waarschijnlijk abonnee van Spotify, Videoland, Netflix of Disney Plus. Zo niet, dan ben je het ongetwijfeld ooit geweest of je profiteert nu van iemand anders zijn of haar account.

We willen je feliciteren met je nieuwste abonnement: de Hanzehogeschool. Dit is waarschijnlijk het meest belangrijke abonnement wat je ooit hebt gehad, maar ook zeker het duurste: namelijk €2183 per jaar verdeeld over 6 termijnen. Niet maandelijks opzegbaar en ook niet te delen met je vrienden en familie.

Oké, het staat er nogal apart omschreven, maar dit is hoe ons onderwijs er op dit moment uitziet. Sinds COVID-19 is het onderwijs radicaal veranderd. In plaats van dagelijks in de collegebanken zitten met de medestudenten, zit je uren achter je laptop naar een livestream te kijken. Qua digitalisering heeft de Hanzehogeschool in korte tijd hele grote stappen moeten zetten om onderwijs te kunnen verlenen aan haar studenten. Het plezier van studeren is hiermee flink afgenomen. Je wordt in de ochtend wakker, slaat je laptop open en gaat in je onderbroek achter het scherm zitten, 50 Mbps internetsnelheid, haperende medestudenten en je dronken huisgenoot die om 10 uur in de ochtend de kamer binnen komt lopen. Dit is hoe het leven van een gemiddelde student er nu uit ziet.

Eerder gingen studenten van huis naar school of naar de UB. Nu is dat enkel vanuit bed naar je bureau, áls je die al hebt in je kamer van gemiddeld 18m2. Dit is zeker niet ideaal als je je bedenkt dat dit nog wel een tijdje kan duren. Wat ons vooral zorgen baart zijn de studenten die geen toegang hebben tot goed internet en dat een matige internetverbinding de kwaliteit van het onderwijs bepaald. Wanneer jij tegelijkertijd met je huisgenoten een college streamt of een tentamen maakt kan dit complicaties opleveren omdat het netwerk overbelast kan raken. Ook zijn er veel studenten die in de problemen komen omdat zij bepaalde vakken alleen fysiek kunnen doen, denk aan practicum, onderzoeken of studies waarbij werkplaatsen nodig zijn. Je kan moeilijk vanuit je kamer gaan lassen of een scheikunde opdracht maken.

Helaas kunnen we niets aan deze situatie veranderen, behalve ons zoveel mogelijk aan de regels houden. Hoe zorg jij er nou voor om met deze beperkingen toch het beste uit je studie en collegegeld kan halen? We hebben 10 tips verzameld, door en voor studenten:

 1. Start je dag goed! Probeer wanneer je wakker wordt je dag goed te starten door goed te ontbijten. Denk hierbij aan een koolhydraatrijk ontbijt, dit zorgt ervoor dat je hersenen genoeg brandstof binnen krijgen om aan de slag te gaan. Kleed je aan en ga fris achter je laptop zitten.
 2. Zorg voor een fijne werkplek. Probeer je kamer netjes te houden: hoe rustiger je omgeving, hoe rustiger je hoofd. Haal alle spullen van je bureau die je niet nodig hebt tijdens het studeren, dit zorgt ervoor dat je minder prikkels binnen krijgt en je minder snel afgeleid raakt.
 3. Probeer je telefoon weg te leggen. Zorg dat alles waar je bij moet op je laptop staat. Iedere keer wanneer je een notificatie binnen krijgt kan dit ervoor zorgen dat je uit je focus raakt. Je hoofd is vaak opzoek naar nieuwe prikkels, zolang je telefoon niet één van die prikkels is gaat die aandacht naar je laptop.
 4. Wissel inspanning af met ontspanning. Studeer in blokken en neem voldoende pauzes. Maak een wandelingetje, kijk een filmpje of bel iemand op om te kletsen. Door even wat anders te doen doorbreek je de lange sleur van studeren en heb je wat afwisseling.
 5. Treat yourself! Zorg dat je voldoende eten en drinken bij de hand hebt zodat je tussen het studeren door af en toe wat kan snacken om gefocust te blijven. Je kan ook voor jezelf een lekkere lunch maken als beloning voor het goede studeren.
 6. Verander de opstelling van je kamer. Verplaats eens je tafel zodat je een ander uitzicht hebt, of ga aan de andere kant zitten.
 7. Maak een planning. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Maak een planning waar alles op staat wat je moet doen en voor wanneer het af moet zijn. Streep af wat je hebt gedaan om goed overzicht te houden.
 8. Probeer je colleges live te volgen en kijk ze niet terug. Hierbij is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt. Terugkijken is soms handig, maar eigenlijk een manier van uitstellen. Door de stof bij te houden krijg je motivatie en stapelt het zich niet op.
 9. Studeer samen. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te werken en zo min mogelijk mensen te zien. Dit betekent niet dat je niet meer samen kunt studeren. Dit kun je doen door elkaar te (video)bellen om elkaar te overhoren. Zo blijf je contact houden met je medestudenten en kun je elkaar ondersteunen in de lesstof.
 10. Bekijk het langer termijn doel. Je studeert om je diploma te halen of omdat je kennis vergaren interessant vindt. Verlies dit doel niet uit ogen en probeer optimistisch te blijven!

Studeren anno 2020, niet hoe vele van ons het voor ogen hadden. We hopen je met deze tips een hart onder de riem te steken en je snel weer terug te zien op de campus!

Geef een antwoord