Sophie’s vergeten studieboeken

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Gideon Henstra, 27 oktober 2020

Sophie is een 24-jarige studente die net is afgestudeerd van de opleiding HBO-Rechten. Na vier jaar zwoegen in een klein kamertje van 18 m2 gaat ze samenwonen met haar vriendin in een appartementje van 60 m2. ‘Eindelijk wat ruimte’, denkt Sophie. Enthousiast begint ze met het inpakken van de spullen in haar kamer. Bij het inpakken van haar kast vindt ze een stapel studieboeken,… nog in het plastic. ‘Raar’, Denkt ze, ‘Ik heb mijn opleiding afgerond en met een zeven gemiddeld. Ach ja, ze zitten nog in het plastic dus hopelijk kan ik ze nog doorverkopen.’

Uit onderzoek is gebleken dat, net als Sophie, een groot deel van de studenten verplicht studieboeken heeft aangeschaft maar nooit heeft gebruikt. Een gemiddelde student betaalt jaarlijks meer dan €2.000,- collegegeld, €5.000,- aan huur, €3.600,- voor levensmiddelen en €700,- voor studieboeken. Dat betekent dat studenten jaarlijks €11.300,- uitgeven. Nieuwe kleren en een keer op het terras zijn niet meegerekend.

Kortom, studenten zoals Sophie zijn een astronomisch bedrag kwijt om te studeren. Voor de COVID-19 pandemie was het gemiddeld jaarinkomen van een 24-jarige student nog €6.500,-. Inmiddels zijn de broodnodige inkomsten door de COVID-19 pandemie voor veel studenten weggevallen; ook zij raken hun kostbare banen in de zwaar getroffen branches kwijt. Studenten moeten in deze tijd elke euro omdraaien om het eind van de maand te halen. Die €700,- die ligt te verstoffen in de boekenkast is voor veel studenten een doorn in het oog.

Sophie pakt één van de boeken uit de kast om hem in de verhuisdoos te stoppen. Ze herinnert zich hoe ze braaf €54,- had betaald voor dat boek omdat de docent luid verkondigd had dat dit boek de komende vier jaar van belang ging zijn. Ze was vervolgens haar college binnengelopen en gelukkig, de docent behandelde welgeteld twee hoofdstukken uit het boek. Sophie was heel blij, want die €54,- had ze gelukkig niet voor niets uitgegeven. Nu vier jaar later realiseert Sophie dat ze het boek na die periode nooit meer had aangeraakt. Ze had die twee hoofdstukken nog wel een keer kunnen doornemen maar jaarlijks dezelfde hoofdstukken doornemen leek niet heel nuttig. Ze had wel wat anders te doen zoals werken, sporten of leren voor haar andere vakken. Maar goed, ze heeft het boek gebruikt dus gelukkig was dat €54,- die niet direct in de prullenbak was gegooid.

Sophie heeft ook wel anders meegemaakt. Ze had heel braaf een boek gekocht nadat de docent luid verkondigd had dat ze hem nodig zou zijn. Vervolgens plaatst de docent doodleuk de belangrijke hoofdstukken op Blackboard waardoor het geld dat ze had besteed aan het boek volledig verspild was. Die luie student die het boek niet had aangeschaft was natuurlijk blij maar Sophie was met haar goede gedrag weer €54,- kwijt. 

Zo moet Sophie ook denken aan die ene reader die haar vriendin voor twee euro had gekocht over datzelfde boek. Sophie was dagen kwijt aan het schrijven van een goede samenvatting, terwijl haar vriendin in die reader direct alle belangrijke informatie kon zien. ‘Jammer dat de Hanze die reader niet had aangeraden’, dacht Sophie.

Terwijl Sophie de rest van de boeken in haar verhuisdoos stopt vraagt zij zich af hoe dit voortaan voorkomen kan worden. Waarom zijn er geen richtlijnen voor het opstellen van boekenlijsten die gedurende de hele studie van belang zijn? Als deze lijsten dan vervolgens door een opleidingscommissie of deelraad gecontroleerd worden, dan wordt de relevantie en het belang van deze boekenlijsten goed gewaarborgd. Docenten hebben dan wel de vrijheid om extra content aan te bieden in de vorm van readers of digitale content. Dat zou Sophie heel wat geld bespaard hebben.

Als dat vier jaar geleden de realiteit was had ze jaarlijks €700,- minder studieschuld gehad. Hierdoor had het huurhuis waar zij nu samen met haar vriendin in trekt misschien wel een koophuis kunnen zijn. Maar goed, de boeken zitten nog in het plastic dus Sophie kan ze misschien nog voor de helft van het geld doorverkopen.

Geef een antwoord