Opiniestuk: Wij als Hanzehogeschool bemoeien ons graag met uw levensstijl, als het ons uitkomt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Groningen 25 oktober 2021,

Gezond eten, niet meer drinken, meer sporten, stoppen met roken; in de ideale wereld doet iedereen het. Helaas leven we niet in de ideale wereld en is het stoppen met roken of dat lekkere broodje kroket tijdens de lunch laten staan, nét iets moeilijker. Toch zijn dit allemaal onderwerpen die samenkomen in een van de speerpunten van de Hanzehogeschool Groningen, namelijk Healthy Ageing.

Er mag niet meer gerookt worden op campus, alcohol is inmiddels ook taboe en de snackautomatiek is voorzien van smileys die aangeven of je gezond, of ongezond, bezig bent. Top, op weg naar een betere toekomst, althans dat zou je denken. Helaas is het in de praktijk iets anders, er is namelijk een enorm tekort aan gezond en betaalbaar eten op en rond de campus. Eurest heeft een enorm tekort aan personeel, waardoor de meeste kantines al om 14:00 uur sluiten. De alternatieve plekken om een maaltijd te halen, de Albert Heijn to go en de Foodcourt, zijn vaak duur en ook zeker niet altijd gezond. De frikandelbroodjes vieren namelijk nog altijd hoogtij. 

Met andere woorden, roken is slecht voor je, drinken is slecht voor je, maar diabetes en hart- en vaatziekten krijgen door teveel vet eten is prima. Gelukkig is overgewicht geen groot probleem in Nederland. Slechts 50% van alle Nederlanders boven de 18 jaar heeft overgewicht volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Begrijpt u mij niet verkeerd, ik snap dat de Hanzehogeschool haar voorbeeldfunctie in wil nemen om de gezondheidsproblemen anno 2021 aan te pakken. Echter, moet u dit dan niet met alle gezondheidsproblemen doen? En in hoeverre gaat dit ten koste van de vrijheid en verantwoordelijkheid van studenten en medewerkers?

Neem het alcoholbeleid; waar het bij menig stagebedrijf de normaalste zaak van de wereld is om op een VrijMiBo een biertje te nuttigen, wordt er door de Hanzehogeschool ineens gedaan alsof dit bij de studieverenigingen een doodzonde is. Op eigen evenementen van de Hanzehogeschool wordt er overigens nog regelmatig alcohol geschonken. Dan het rookbeleid; waar we allen een rookvrije generatie toejuichen kunt u zich afvragen hoe eerlijk het is om iemand die al 40 jaar rookt met dreiging van boetes te dwingen deze verslaving te stoppen. Is dit reëel? Kunt u dit wel van iemand vragen? Of is het eerlijker om deze groep, uit het oog van de nieuwe generatie, met deze levenskeuze hun tijd bij onze Hogeschool uit te laten zitten?

Voor Lijst Student Erkend is dit een kwestie die onze beginselen raakt. Wij staan immers voor vrijheid en verantwoordelijkheid en vinden dat je de vrijheid moet hebben je eigen levenskeuzes te maken en daar mag je dan ook verantwoordelijk voor worden gehouden. Hiermee pleiten wij niet voor een afschaffing van het rook- of alcoholbeleid, maar wel voor een realistische aanpak waarin iedereen de kans krijgt mee te komen. Een realistische aanpak waarin geen afbreuk wordt gedaan aan de vrijheid en verantwoordelijkheid van studenten en medewerkers van de Hanzehogeschool.

Als Lijst Student Erkend roepen wij de Hanzehogeschool op de volgende drie stappen te ondernemen:

  • Geef studenten en medewerkers de vrijheid eigen levenskeuzes te maken, neem het beleid als rode lijn om te volgen;
  • Ga niet actief studenten en medewerkers controleren en handhaven, dit lijkt ons niet een rol voor de Hanzehogeschool;
  • Wees consequent in het aanpakken van de gezondheidsproblemen anno 2021. Maak naast het alcohol- en rookbeleid ook beleid op gezonde voeding. 

Samen kunnen we de uitdagingen van de toekomst aan. We gaan naar een gezondere generatie, een generatie die rookvrij is, minder drinkt en gezonder eet. Echter, we moeten wel iedereen de kans bieden om in dit proces mee te gaan. Dit kan alleen door iedereen zelf die keuze te laten maken. Gedragsverandering kost eenmaal tijd, gun iedereen die tijd en zorg dat een ieder de vrijheid heeft zijn eigen keuze te maken en de verantwoordelijkheid voor deze keuzes kan nemen. 

Danny Kolthof

Fractielid Lijst Student Erkend

Geef een antwoord