Let op! Geld lenen, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Geschreven door: Mark Kenters en Stijn Rosier

In het begin had het sociale leenstel niet van alle politieke partijen volledige steun. Vijf jaar na de invoering van het leenstelsel zijn vrijwel alle partijen, uitgezonderd van de VVD, het eens met elkaar; het leenstelsel moet op de schop. De tussengeneratie, die is begonnen met studeren na de invoering van het leenstelsel heeft nauwelijks wat gemerkt van de beloofde investeringen in het onderwijs.

Gelukkig is er voor de studenten die tussen wal en schip zijn beland een uitermate Haagse oplossing bedacht, namelijk de studievoucher die vorig jaar in het leven is geroepen. Al snel blijkt dit een oneerlijke compensatie, aangezien er veel studenten en afgestudeerden zijn die hier geen gebruik van kunnen maken. Het gevolg is dat zij slachtoffers zijn van beloftes die niet waar zijn gemaakt.

Het volgende was aan de studenten beloofd:

  • De schuld zal geen invloed hebben op het aanvragen van een hypotheek.
  • Compensatie voor de tussengeneratie middels een voucher.
  • Er wordt geïnvesteerd in het onderwijs zonder dat dit een sigaar uit eigen doos is.

Maar waarom werkt het falende leenstelsel nou eigenlijk niet?

Laten we beginnen met de het opruimen van de vogelkooi, die dooie mus ligt er namelijk al lang genoeg. Als jij als student met studieschuld later een hypotheek wilt afsluiten, kan die studieschuld zomaar de limiterende factor zijn of je kunt wonen waar je wilt of dat je dit niet kan bekostigen. De studieschuld heeft wél invloed op het aanvragen van een hypotheek. Gemiddeld genomen krijgen alleenstaanden gemiddeld €27.000,- minder hypotheek als direct gevolg van hun studieschuld. Als je nu denkt dat dit ook al het geval was voor studenten die in 2015 een studieschuld hadden, dan heb je gelijk. Echter is het wel zo dat studenten méér zijn gaan lenen sinds de invoering van het leenstelsel. Gemiddeld lenen studenten nu €700 euro per maand. Dat is een toename van 125% ten opzichte van voor de invoering van het leenstelsel.

Geld lenen is makkelijker geworden en het wordt aangemoedigd. Zelfs met een flinke bijbaan is onmogelijk om rond te komen zonder te lenen. Het percentage werkende studenten is niet veranderd, maar de uren die zij werken zijn toegenomen na de invoering van het leenstelsel.

“Verstandiger kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” – OCW

Eenmaal klaar met je studie heb je dus een fantastische start, de eerste twee jaar hoef je niets te betalen maar daarna begint de klok van 35 jaar(!). Iemand die op zijn achtiende is begonnen met lenen maakt dus een weloverwogen beslissing om twee keer zolang als dat hij/zij op dat moment heeft geleefd te moeten terug betalen.

De rente over je lening staat vast voor een periode van vijf jaar. Het is allemaal leuk en aardig dat de rente nu op 0% staat, maar zodra je moet gaan betalen hoeft dat niet het geval te zijn.

Er zou veel geld vrijkomen voor het hoger onderwijs door het afschaffen van het leenstelsel. Dat geld komt wel pas in 2026 vrij en daarom is er van te voren geld geïnvesteerd door de hogescholen en universiteiten. Helaas is het voor de studenten nog niet zichtbaar geworden dat deze investeringen zijn gedaan. Geïnvesteerd geld is namelijk niet direct voelbaar. Van de beloofde €600 miljoen tussen 2015 en 2019 is maar €280 miljoen daadwerkelijk geïnvesteerd. In 2026 komt er na verwachting €820 miljoen vrij, van dit bedrag is €200 miljoen afkomstig uit een geplande bezuiniging op het OV-studentenkaart en gaat er €118 miljoen naar studie vouchers. De studievouchers zijn trouwens pas vijf jaar na het afronden van je studie te gebruiken en zijn daarna vijf jaar geldig. Kleine kanttekening, je hoeft dus zelf nog maar €8000 euro neer te leggen. Als je een meerjarige vervolg opleiding gaat volgen, dan mag je na je eerste jaar trouwens alles betalen.

Een directe oplossing kunnen wij nu helaas ook niet geven en we vertellen dit niet om alleen maar te zeiken. Lijst STERK zet zich sinds 2018 in voor een beter systeem dan dat we nu hebben. Zo hebben wij ons ingezet voor al het onderwijs door op 6 november 2019 mee te gaan staken. Hebben wij meegeholpen bij de opening van het academisch jaar het Ministerie van Schuld te openen op 30 augustus j.l. en zijn wij vanaf het begin betrokken geweest bij de landelijke campagnes die zich inzetten voor een betere studiebeurs voor studenten.

Ben jij het met ons eens of wil je zelf ook een bijdrage leveren aan een betere situatie voor studerend en toekomstig Nederland? Word dan lid!

Geef een antwoord